Talousosaaminen on monille organisaatioille kriittinen menestystekijä, mutta samalla se voi olla myös heikoin lenkki. Yrityksen taloutta ja taloushallintoa saatetaan usein pitää pakollisena pahana, jota hoidetaan vain lakisääteisten velvollisuuksien vuoksi.
Pahimmillaan taloushallinto nähdään vain pakollisena kustannuseränä. Tämä ajattelutapa voi kuitenkin estää organisaatiota hyödyntämästä talousosaamisen ja talousjohtamisen todellista potentiaalia.
Miksi talousosaaminen on tärkeää?
Yrityksen talous, taloushallinto ja talousosaaminen ei ole pelkästään numeroiden pyörittämistä ja raporttien laatimista. Se on strateginen työkalu, joka voi auttaa organisaatiota tekemään parempia päätöksiä, optimoimaan resursseja ja saavuttamaan kilpailuetua. Toisaalta talousosaaminen ja sen ylläpitäminen ei ole vain taloushallinnon asia – se koskee koko organisaatiota.
Hyvä ja laadukas talousosaaminen mahdollistaa mm.:
Paremmat ja laadukkaammat päätökset: Talousdata tarjoaa arvokasta tietoa, joka auttaa omistajaa ja johtoa tekemään perusteltuja päätöksiä. Pelkkä talousdata ei kuitenkaan riitä, vaan koko organisaation pitää ymmärtää mitä talousdata tarkoittaa. Tämä on olennaisen osa koko organisaation talousosaamista!
Resurssien optimointi: Tehokas taloushallinto auttaa tunnistamaan ja hyödyntämään resursseja paremmin.
Riskien hallinta: Talousosaaminen auttaa tunnistamaan ja hallitsemaan taloudellisia riskejä ajoissa.
Kilpailukyvyn parantaminen: Talousosaaminen voi auttaa organisaatiota löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja parantamaan kilpailuasemaansa.
Miten muuttaa talousosaaminen kilpailutekijäksi?
Koulutus ja kehitys: Investoi koko henkilöstön talousosaamiseen ja sen kehittämiseen. Tarjoa koulutusta ja resursseja, jotka auttavat koko organisaatiota ymmärtämään talouden perusteita ja soveltamaan niitä myös käytännössä.
Teknologian hyödyntäminen: Hyödynnä moderneja taloushallinnon työkaluja ja ohjelmistoja, jotka automatisoivat rutiinitehtäviä ja vapauttavat aikaa strategiselle suunnittelulle ja päätöksenteolle.
Integroitu lähestymistapa: Varmista, että taloushallinto on integroitu osaksi organisaation strategista suunnittelua. Talous ja laadukas talousosaaminen tulisi olla mukana kaikissa päätöksentekoprosesseissa ja tilanteissa – ei vain silloin, kun menee heikosti jo muutenkin.
Avoin viestintä: Luo kulttuuri, jossa taloustieto on läpinäkyvää ja helposti saatavilla. Avoin viestintä auttaa kaikkia organisaation jäseniä ymmärtämään taloudelliset tavoitteet ja niiden merkityksen.
Jatkuva seuranta ja arviointi: Seuraa ja arvioi taloushallinnon prosesseja säännöllisesti. Tunnista kehityskohteet ja tee tarvittavat muutokset ajoissa.
Talousosaaminen voi olla organisaation heikoin lenkki, mutta se voi myös olla sen suurin vahvuus. Investoimalla talousosaamisen kehittämiseen ja integroimalla sen osaksi strategista suunnittelua, organisaatiot voivat muuttaa taloushallinnon kilpailutekijäksi, joka tukee kasvua ja menestystä.
Erityisiä riskejä heikko, tai epätasaisesti jakautunut talousosaaminen aiheuttaa johtoryhmä- ja/tai hallitustyössä. Näissä kuitenkin tehdään lähtökohtaisesti tärkeimpiä päätöksiä ja jos kaikilla päätöksentekijöillä ei ole riittävää talousosaamista ja ymmärrystä, päätöksenteko on kohtuullisen epävakaalla pohjalla.
Mitä puutteellinen talousosaaminen voi aiheuttaa yrityksessä?
Puutteellinen talousosaaminen voi aiheuttaa yrityksessä monenlaisia ongelmia, jotka voivat vaikuttaa sen toimintaan ja menestykseen. Tässä muutamia keskeisiä vaikutuksia:
1. Heikko(laatuinen) taloudellinen päätöksenteko
Virheelliset investoinnit: Ilman riittävää talousosaamista yritys saattaa tehdä huonoja investointipäätöksiä, jotka eivät tuota odotettua arvoa, voivat johtaa taloudellisiin tappioihin, tai pahimmillaan jopa konkurssiin. Pelkästään suuren ja merkittävän investoinnin viivästyminen voi johtaa merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin.
Budjetin ylitykset, tai alitukset: Puutteellinen talousosaaminen voi johtaa budjetin ylityksiin, alituksiin ja resurssien tehottomaan käyttöön, mitkä osaltaan heikentävät yrityksen taloudellista tilannetta.
Suunnitelmien ja oletusten epärealistisuus: Puutteellinen talousosaaminen ja siitä aiheutuvat epärealistiset ja suunniteltua kalliimmat suunnitelmat voivat johtaa vakaviin taloudellisiin ongelmiin.
2. Kassavirran hallinnan ongelmat
Likviditeettiongelmat: Jos yrityksen kassavirran hallinta on puutteellista, yritys voi kohdata äkillisiäkin likviditeettiongelmia. Tämä voi johtaa maksuvaikeuksiin ja jopa konkurssiin.
Maksuvalmiuden puute: Puutteellinen talousosaaminen voi johtaa tilanteisiin, joissa yritys joutuu tilanteeseen, jossa sillä ei ole riittävästi varoja kattamaan lyhyen aikavälin velvoitteitaan. Ongelmia voidaan luoda jo palvelujen tai tuotteiden myyntivaiheessa esimerkiksi huonoilla maksuehdoilla. Lue lisää kassavirrasta ja sen merkityksestä täältä.
3. Riskienhallinnan puutteet
Riskien tunnistamisen vaikeus: Ilman riittävää talousosaamista yritys voi olla kykenemätön tunnistamaan ja hallitsemaan taloudellisia riskejä, mikä voi johtaa odottamattomiin tappioihin ja taloudellisiin vaikeuksiin.
Vakuutusten ja varautumisen laiminlyönti: Yritys saattaa jättää ottamatta tarvittavia vakuutuksia tai varautumistoimenpiteitä, mikä voi pahentaa taloudellisia riskejä.
4. Heikko talousraportointi ja seuranta
Puuttuvat, tai virheelliset raportit: Puutteellinen talousosaaminen voi johtaa virheellisiin, puuttuviin, tai laadultaan heikkoihin talousraportteihin, mikä vaikeuttaa yrityksen taloudellisen tilanteen seurantaa, ymmärtämistä ja päätöksentekoa.
Strategisen suunnittelun puute: Ilman tarkkaa talousraportointia ja analyysiä yritys voi olla kykenemätön tekemään pitkän aikavälin strategisia suunnitelmia.
5. Kilpailukyvyn heikkeneminen
Tehottomuus: Puutteellinen talousosaaminen voi johtaa tehottomuuteen ja resurssien huonoon käyttöön, mikä heikentää yrityksen kilpailukykyä.
Kasvun esteet: Yritys voi kohdata kasvun esteitä, jos se ei pysty hallitsemaan talouttaan tehokkaasti ja hyödyntämään taloudellisia mahdollisuuksia.
6. Sidosryhmien luottamuksen menetys
Osakkeenomistajien tyytymättömyys: Heikko talousosaaminen voi johtaa osakkeenomistajien tyytymättömyyteen ja listatussa yrityksessä osakekurssin laskuun.
Rahoittajien epäluottamus: Rahoittajat voivat menettää luottamuksensa yritykseen, mikä vaikeuttaa rahoituksen saamista ja voi johtaa korkeampiin lainakustannuksiin.
Miten yritys voi parantaa työntekijöiden talousosaamista?
Yritykset voivat parantaa organisaation talousosaamista monin eri tavoin. Tässä muutamia esimerkkejä:
1. Koulutusohjelmat
Talouskoulutukset: Järjestä säännöllisiä talouskoulutuksia, joissa käsitellään esimerkiksi tuloslaskelman, taseen ja kassavirran merkityksiä nimenomaan omassa yrityksessä. Koulutuksia voidaan tarjota sekä sisäisesti, että ulkopuolisten asiantuntijoiden avulla. Suunnittele koulutukset konkreettisten esimerkkien varaan – näin viesti menee parhaiten perille.
Verkkokurssit: Tarjoa työntekijöille pääsy verkkokursseille, jotka käsittelevät talousosaamista. Tämä mahdollistaa oppimisen joustavasti omassa tahdissa.
2. Talousneuvonta
Henkilökohtainen neuvonta: Tarjoa työntekijöille mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa (sparrausta) esimerkiksi oman talousorganisaation kautta, kokeneemmilta kollegoilta, tai ulkopuolisilta asiantuntijoilta.
Ryhmäneuvonta: Järjestä ryhmäneuvonta- ja tiedotustilaisuuksia, joissa voidaan käsitellä esimerkiksi yleisiä talousasioita ja jaetaan parhaita käytäntöjä.
3. Taloushyvinvointiohjelmat
Taloushyvinvointi osana työhyvinvointia: Sisällytä taloushyvinvointi osaksi työhyvinvointiohjelmia. Tämä voi sisältää esimerkiksi talousvalmennusta ja -neuvontaa osana laajempaa hyvinvointiohjelmaa. Oma kokemukseni on opettanut, että kun organisaatiolla menee taloudellisesti hyvin, myös koko henkilökunnan henkinen hyvinvointi on paremmalla tasolla. Tähän pätee myös realistinen tilanteen viestintä. Henkilöstölle on tärkeää tietää, miten organisaatiolla menee talouden osalta, koska sillä on vaikutuksia jokaiseen henkilöön myös organisaation ulkopuolella.
4. Teknologian hyödyntäminen
Taloushallinnon työkalut: Tarjoa työntekijöille pääsy tarpeellisiin taloushallinnon työkaluihin, kuten esimerkiksi raportointi- ja/tai budjetointisovelluksiin. Nämä työkalut voivat auttaa työntekijää hallitsemaan omaa osuuttaan yrityksen taloudesta paremmin.
Automaatio: Hyödynnä automaatiota taloushallinnon prosesseissa, mikä voi vapauttaa aikaa ja resursseja varsinaisen talousosaamisen kehittämiseen.
5. Kannustimet ja palkinnot
Kannustimet osallistumiseen: Tarjoa kannustimia, kuten palkintoja tai sertifikaatteja, talouskoulutuksiin osallistumisesta. Tämä voi lisätä motivaatiota ja osallistumisaktiivisuutta.
Palkitseminen: Palkitse työntekijöitä, jotka osoittavat erityistä talousosaamista, tai jotka ovat parantaneet organisaation taloudellista tilannetta koulutusten ja oman toiminnan kautta.
6. Avoin viestintä ja kulttuuri
Avoin keskustelu: Luo kulttuuri, jossa talousasioista voidaan keskustella avoimesti ilman syyllistämistä ja häpeää. Tämä auttaa vähentämään henkistä ja taloudellista stressiä ja parantaa osaltaan työhyvinvointia.
Talousosaamisen arvostaminen: Korosta talousosaamisen merkitystä ja sen hyötyjä sekä työntekijöille että organisaatiolle. Taloushallinto ei ole pelkkä kustannuserä!
Argon Pro kouluttaa
Argon Pro on taloutta, konsultointia ja koulutusta!
Tutustu Argon Pro:n talouskoulutuksiin syyskuussa! Koulutusten keskiössä on kassavirta ja liiketoiminnan mallintaminen.
Koulutuksia järjestetään sekä talouden ammattilaisille, että esimiehille ja asiantuntijoille. Koulutukset ovat erityisen käytännön läheisiä sisältäen myös erilaisia harjoitustöitä. Koulutuksia voidaan järjestää myös ns. mittatilaustyönä organisaatiolle, jotka haluavat kehittää koko organisaation talousosaamista.
Lue lisää Argon Pron:n syyskuun koulutuksista:
Comments